Raudonosios šafranų gijos aptinkamos kukliai vadinamų daržinių krokų (lot. Crocus sativus), kurie atrodo tarsi įstabios gėlės, žieduose. Jų auginimo ir rinkimo istorija siekia jau daugiau kaip 3 tūkst. metų, naudojami ne tik maistui, bet ir vaistams gaminti.

Šafranai – labai stiprūs antioksidantai. Teigiama, kad jie padeda įveikti daugiau kaip 100 ligų. Nustatyta, kad šafranai yra pats turtingiausias riboflavino šaltinis.

Šafranai tonizuoja, pakelia nuotaiką, sklaido depresiją. Jie valo odą, stiprina širdį, padeda įveikti migreną ir skrandžio opas. Šafranus reikia vartoti sergant mažakraujyste, astma, skydliaukės, kepenų ir tulžies ligomis, peršalus, turint nevaisingumo problemų, esant skausmingoms menstruacijoms, sutrikus menstruaciniam ciklui.

Nors tradicinėje persų medicinoje šafranai nuo seno naudojami gydant atminties sutrikimus, kontroliuojami tyrimai buvo atlikti tik 2013 metais. Pasirodo, šafranai pagal naudingą poveikį prilygo geriausiems vaistams nuo Alzheimerio silpnaprotystės nesukeldami nepageidaujamo šalutinio poveikio. Vienerių metų trukmės gydymas šafranais prilygo gydymui Memantine, geriausiu vaistu nuo kognityvinių sutrikimų.

In vitro bandymai rodo, kad raudonasis šafranų pigmentas veiksmingai kovoja su dviem pagrindinėmis numanomomis neuronų žūties priežastimis – jis stabdo amiloidų sankaupas ir neleidžia susipinti neuronų gijoms.

Sveikose galvos smegenyse yra apie 100 milijardų nervinių ląstelių, vadinamų neuronais. Neuronai generuoja elektrinius ir cheminius signalus, perduodamus iš vieno neurono kitam. Tolygus nervinio impulso plitimas tarp neuronų leidžia mąstyti, prisiminti, jausti. Sergant Alzheimerio liga palaipsniui žūva neuronai tam tikrose galvos smegenų srityse.

Šafranai yra nuostabi smegenų ląstelių ir viso organizmo regeneracijos priemonė. Patartina prieš miegą išgerti stiklinę karšto pieno su 4–5 šafranų siūleliais ir trupučiu pankolių sėklų – taip padėsime nervų sistemai visiškai atsigauti.

Džiugu, kad mokslininkai iš naujo atranda natūralias gydančias medžiagas mus supančiuose augaluose, kurie nuo seno buvo naudojami tradicinėje įvairių tautų medicinoje. Savo veiksmingumu jos dažnai prilygsta geriausiems pripažintiems vaistas, bet sukelia mažesnį nepageidaujamą šalutinį poveikį.

Parengė: Jurgis Šečkus
Šaltinis: www.nutritionfacts.org

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

REKOMENDUOJAME

SUSIJĘ PRODUKTAI
Meniu