10 pagrindinių priežasčių, kodėl verta valgyti brokolių

Visi žino, kad valgyti daug daržovių sveika. Tačiau, kaip ir kiti maisto produktai, ne visos daržovės yra vienodai naudingos. Keletas daržovių prilygsta stebuklui!

Viena tokių daržovių grupių yra bastutinių (kryžmažiedžių) šeima, jai priklauso brokoliai, briuseliniai kopūstai, kopūstai, žiediniai kopūstai, ridikėliai, griežčiai, ropės ir net gražgarstės.
Kas lemia šios daržovių grupės išskirtinumą? Sulforafanas. Tai fitocheminė medžiaga, kurios gausa pasižymi bastutiniai augalai. Jis susilaukia vis didesnio mokslininkų dėmesio, tačiau viskas prasideda nuo gliukorafanino. Sulforafanas gaunamas iš gliukorafanino – natūralaus kai kurių augalų junginio, veikiant fermentui mirozinazei. Ši cheminė reakcija prasideda, augalą pjaustant arba kramtant. Taigi, gliukorafaninas
yra sulforafano pirmtakas. Taip jau nutiko, kad bastutinių šeimos daržovėse apstu gliukorafanino. Tai paverčia jas gamtinėmis jėgainėmis. Ir štai, kodėl.

Atlikta vis daugiau tyrimų, susijusių su plataus spektro sulforafano taikymu esant įvairioms ligoms ir sveikatos sutrikimams. Nuo 1992 metų, kai Džonso Hopkinso universiteto Medicinos mokyklos (Johns Hopkins University School of Medicine) Molekulinės farmakologijos laboratorijos vedėjas Paulas Talalay’us (1923–2019) pirmasis įžvelgė brokoliuose esančio sulforafano potencialą, pasaulyje buvo atlikta šimtai tyrimų; nustatyta, kad sulforafanas gelbsti nuo daugiau nei 200 ligų.1
Šiame tyrime P. Talalay’us ir jo komanda išsiaiškino ir patvirtino antivėžines brokolių ir sulforafano savybes.2 Tai buvo itin jaudinanti žinia visam pasauliui, tyrimo rezultatai buvo skelbiami dienraštyje The New York Times.
Nuo to laiko P. Talalay’us paskyrė savo gyvenimą ilgalaikiams sulforafano tyrimams. Jo pastangomis buvo įkurta Bastutinių chemoprotekcijos laboratorija (The Brassica Chemoprotection Laboratory). Be abejonės, jo darbas įkvėpė ateinančias mokslininkų kartas, siekiančias išsiaiškinti, kaip augalai ir augaliniai junginiai gali pasitarnauti žmonijos labui.
Turint visa tai omenyje, yra 10 pagrindinių priežasčių valgyti bastutinių šeimos daržovių.

1 Antivėžiniai privalumai

Sulforafanas vis dažniau minimas kaip antivėžinių savybių turintis junginys. Ši reputacija daugiausia siejama su jo antioksidacinėmis ir uždegimą malšinančiomis savybėmis, nesiskiriančiomis nuo ciberžolės (kurkumino). Sulforafano gydomasis ir apsauginis poveikis buvo tiriamas pacientams, sergantiems skrandžio, šlapimo pūslės, krūties, prostatos, plaučių, storosios žarnos ir odos vėžiu.
Kiti paminėtini rezultatai:
• Įrodyta, kad didelis bastutinių šeimos daržovių vartojimas sumažina prostatos vėžio riziką.3
• Aukštos brokolių daigų ekstrakto dozės aktyvuoja vadinamąjį „detoksikacijos“ geną ir gali padėti išvengti vėžio atsinaujinimo pacientams, išgyvenusiems po galvos ir kaklo vėžio.4
• Bastutinių šeimos daržovių ekstraktai efektyviai slopina plaučių adenokarcinomą,5 storosios žarnos polipus6 ir odos vėžį.7
• Odos vėžio tyrimų metu sulforafano teikiama apsauga „nuo kancerogenų žmonėms yra katalitinė ir ilgalaikė“.8
• Nustatyta, kad brokolių daigai yra vertingas antioksidantų šaltinis, padedantis geriau apsiginti nuo oksidacinio streso storojoje žarnoje.
• Gydymas sulforafanu ir selenu pagerina ląstelių išgyvenamumą, veikiant laisviesiems radikalams kombinuoto gydymo metu.9

Sulforafanas vis dažniau minimas kaip

 

2 Depresijos palengvinimas

Bastutinių šeimos daržovės ir sulforafanas gali būti itin naudingi sergant depresija.
Buvo nustatytas ryšys tarp uždegimo ir depresijos ir 2016 m. tyrime išaiškėjo, kad brokolių daigai „veiksmingai apsaugo ar slopina uždegimą“.10 Lipopolisacharidai yra bakterijų sukeltas uždegiminis veiksnys, kuris sukelia platų spektrą įvairiausių sveikatos sutrikimų. Bastutinių fitocheminės medžiagos tiriamos toliau, norint atskleisti daugiau jų teikiamos naudos kovojant su depresija.

3 Skausmo mažinimas

Įrodyta, kad sulforafanas gali būti itin vertinga priemonė skausmui valdyti. 2000 m. moterų fibromialgijos tyrimas parodė, kad askorbigeno (gaunamo iš vitamino C) ir brokolių miltelių derinys „mažina skausmo jautrumą ir pagerina gyvenimo kokybę“11 pacientėms, kenčiančioms nuo šios sudėtingos būklės.
2016 m. publikacijoje apžvelgtas ištirtas sulforafano potencialas (vartojant brokolių daigų ekstraktą), pabrėžiant antinocicepcinius (skausmo blokavimo) rezultatus, kurie puikiai pasitarnaus tolesniems skausmo mažinimo tyrimams.12

4 Kardioapsauga

Tyrimai rodo, kad sulforafanas geba slopinti uždegiminius procesus arterijų sienelėse, mažina nutukimą, arterinį kraujospūdį ir gydo kitus negalavimus, kurie lydi širdies kraujagyslių ligas arba veda jų atsiradimo link.13
Kalbant apie hipertenziją, 2012 m. tyrime nustatyta, kad sulforafanas „sumažina inkstų ir kraujagyslių oksidacinį stresą, uždegimą ir kartu – padidėjusį kraujo spaudimą“.14
Paminėtinas 2009 m. Irane atliktas tyrimas su žiurkėmis. Joms dešimt dienų buvo duodamas brokolių daigų 2 % ekstraktas. „Rezultatai parodė, kad sąlyginai trumpas brokolių daigų vartojimas sugebėjo stipriai apsaugoti širdį nuo oksidacinio streso ir ląstelių žūties, sukeltos išemijos / reperfuzijos“.15 Daug žadantis tyrimas!
Sulforafanas taip pat gali apsaugoti arterijas nuo ligų, suaktyvindamas natūralius apsauginius organizmo mechanizmus.16

5 Antioksidacinis poveikis

Gerai žinomas faktas, kad bastutinių šeimos daržovės, ypač brokoliai, yra puikus antioksidantų šaltinis. Esama beveik 300 mokslinių tyrimų vien duomenų bazėje PubMed, nurodančių šių daržovių ir antioksidantų sąsają.17
Vienas ypač įdomus tyrimas buvo atliktas su jaunais rūkančiais vyrais, dešimt dienų vartojusių po 250 g brokolių. Nustatytas C reaktyviojo baltymo (CRB) koncentracijos mažėjimas,18 o tai labai svarbu, nes šis baltymas parodo uždegimo lygį organizme, taip pat netiesiogiai iliustruoja oksidacinio streso lygį. Padidėję CRB ir oksidacinio streso lygiai dažniausiai būna
susiję su įvairiomis lėtinėmis ligomis.
2015 m. tyrimas vėl pademonstravo aukštą brokolių daigų ekstrakto veiksmingumą mažinant oksidacinį stresą,19 šiuo atveju pastebėta ir pagalba sveikai kepenų veiklai.

6 Apsauga nuo toksinų ir jų pašalinimas

Kasdieniame mūsų gyvenime apstu toksinų. Pernelyg daug jų! Kaip parodė keletas tyrimų, čia gali pagelbėti bastutinių šeimos daržovės ir jų sudėtyje esantis sulforafanas. 2014 m.
buvo atliktas randomizuotas klinikinis tyrimas, kuriame dalyvavo 291 pacientas, gyvenantis Kinijos kaimo vietovėse, kuriose oro tarša – ypač didelė. Negaunanti placebo grupė buvo girdoma brokolių daigų gėrimu, kuriame gliukorafanino dienos dozė sudarė 600 μmol, o sulforafano – 40 μmol. Tyrimas truko 12 savaičių. Iš esmės jie 3 mėnesius vartojo koncentruotą bastutinių šeimos daržovių ekstraktą. Šlapimo tyrimai parodė „greitą ir ilgalaikį, statistiškai patikimą“ padidėjusį toksinių medžiagų pašalinimą tai grupei, kuri gėrė gėrimą, palyginti su placebo grupe.20

7 II tipo cukrinio diabeto būklės palengvinimas ir nejautrumo insulinui mažinimas

Bendrai pripažinti faktai, kad subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas gali užtikrintai pagelbėti užkirsti kelią II tipo diabetui atsirasti. Tačiau specifinių teigiamų rezultatų buvo fiksuota
ir vartojant sulforafano bei kitų bastutinių šeimos daržovių.
Su brokoliais ar sulforafanu atlikti tyrimai pademonstravo daug žadančius rezultatus: sumažėjusį oksidacinį stresą ir nejautrumą insulinui. Ir tai, kad „…sulforafanas gali užkirsti kelią
nefropatijai, cukrinio diabeto sukeltai fibrozei ir kraujagyslių komplikacijoms rastis“. Tai puiki žinia sergantiesiems II tipo cukriniu diabetu.21

8 Pagalba infekuotiesiems Helicobacter pylori bakterija

Bakterija Helicobacter pylori žinomiausia dėl savo sąsajų su skrandžio opomis ir neretai – su skrandžio vėžiu. Mūsų bastutiniai draugai dėl juose esančio sulforafano geba suteikti žymią
pagalbą, eliminuojant šios bakterijos kolonizaciją mūsų organizme.22 Tai labiausiai matyti 2009 m. tyrime, kai keturiasdešimt aštuoniems pacientams, turintiems H. pylori, atsitiktinai buvo paskirta valgyti brokolių daigų (70 g per dieną). Tyrimas truko 8 savaites, placebo grupė valgė liucernų daigų (be sulforafano). „Kontrolinei grupei fiksuotas ureazės sumažėjimas.“
Nors sulforafanas bandymo metu turėjo išmatuojamus, teigiamus rezultatus, po dviejų mėnesių, kai buvo nutrauktas tyrimas, jo lygiai sugrįžo į pradinius. Tai rodo, kad tolesnis brokolių daigų vartojimas būtų naudingas.

9 Taikymas sergant Alzheimerio liga

Moksliniai tyrimai parodo, kad sulforafanas gali būti daug žadanti terapinė priemonė kognityviniams procesams pagerinti, sergant Alzheimerio liga.23
2015 m. mokslininkai nagrinėjo sulforafano junginių poveikį, skiriant įvairios koncentracijos brokolių daigų sultis. Jie pranešė apie teigiamą poveikį dviejų pagrindinių veiksnių, susijusių su Alzheimerio ligos patogeneze, – intraląstelinio glutationo kiekio ir antioksidacinių fermentų aktyvumo. Abu šie faktoriai gali padėti pagerinti audinių detoksikaciją ir funkciją.24

10 Uždegimo malšinamasis poveikis

Disfunkcinis uždegimas vis dažniau yra tapęs daugumos, jei ne visų, lėtinių ligų priežastimi. Jei organizme yra koks nors negalavimas, vadinasi, esama ir uždegimo. Laimė, gamta
mums suteikė keletą priemonių apsiginti nuo šios mūsų laikų grėsmės.
Brokolių sulforafano uždegimą malšinančios savybės nenusileidžia ciberžolės (visų prieskonių karalienės) veikliosios medžiagos kurkumino savybėms. 2015 m. moksliniame
tyrime teigiama, kad „…brokolių daigų vartojimas moduliuoja uždegimo ir kardiovaskulinių reakcijų biožymenų ekskreciją“.25
Naujesniame, 2016 m. publikuotame ląsteliniame tyrime nustatyta: „…aiškiai įrodyta, kad pirminio gydymo sulforafanu metu visiškai atsikūrė antioksidacinė sistema ir buvo užkirstas kelias uždegiminėms reakcijoms.“26
Vis daugiau duomenų rodo, kad sulforafanas gali būti naudinga terapinė priemonė, skirta uždegimams ir uždegiminėms būklėms gydyti.27
Tai nėra išsamus žinomų privalumų, susijusių su bastutinių šeimos daržovių valgymu, sąrašas. Tyrimai rodo, kad sulforafanas gali būti naudingas net autistams, kurie sudaro apie 2 % amerikiečių (daugiausia vyrų) ir kasmet kainuoja JAV apie 100 mlrd. USD. Tikrai, net autizmui?
Sulforafano „tėvas“ Paulas Talalay’us aiškino: „Klinikinis sulforafano tyrimas autizmo atveju buvo grindžiamas prielaida, kad autizmui būdingas oksidacinis stresas, sumažėjęs antioksidacinis pajėgumas ir mitochondrijų disfunkcija. Šiuos patologinius procesus slopina sulforafanas.“28
Atrodo, kad čia nebuvo suklysta, nes dvigubai aklo randomizuoto placebo kontroliuojamo tyrimo metu buvo tirtas brokolių daigų ekstrakto poveikis autistams. Buvo nustatytas žymus
pagerėjimas net 65% respondentų. Nustojus vartoti ekstrakto pagerėjimas išnyko per 4 savaites, tik patvirtindamas tolesnio vartojimo naudą.
Tai tiesiog parodo, kokia yra milžiniška sulforafano turinčių daržovių valgymo nauda. Pasinaudokite gamtos teikiamu pranašumu ir papildykite savo nuolatinį racioną bastutinių šeimos daržovėmis.

Šaltinis. Ko gydytojai tau nepasako 2019 m. rugpjūtis

NUORODOS
1. http://pages.jh.edu/jhumag/0408web/talalay.html
2. Y. Zhang, P. Talalay, C. G. Cho, G. H. Posner. A major inducer of anticarcinogenic protective enzymes from broccoli: isolation and elucidation of structure. Iš: Proc Natl Acad Sci U S A, 1992-03-15; 89(6):2399–403. PubMed PMID: 1549603; PubMed Central PMCID: PMC48665.
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12235639
4. https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160623095250.htm
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2741483/#R9
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2741483/#R10
7.. A. T. Dinkova-Kostova, S. N. Jenkins, J. W. Fahey ir kt. Protection against UV-light-induced skin carcinogenesis in SKH-1 high-risk mice by sulforaphane-containing broccoli sprout extracts. Iš: Cancer Lett, 2005 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16271437); C. Xu, M. T. Huang, G. Shen ir kt. Inhibition of 7,12-Dimethylbenz(a) anthracene-Induced Skin Tumorigenesis in C57BL/6 Mice by Sulforaphane Is Mediated by Nuclear Factor E2-Related Factor 2. Iš: Cancer Res, 2006; 66:8293–6 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16912211); J. J. Gills, E. H. Jeffery, N. V. Matusheski, R. C. Moon, D. D. Lantvit, J. M. Pezzuto. Sulforaphane prevents mouse skin tumorigenesis during the stage of promotion. Iš: Cancer Lett, 2006; 236:72–9 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15993536)
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077285/
9. Y. Wang, Ch. Dacosta, W. Wang, Zh. Zhou, M. Liu, Y. Bao. Synergy between sulforaphane and selenium in protection against oxidative damage in colonic CCD841 cells. Iš: Nutr Res, 2015-05-30. PMID: 26094214
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23623252; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27833054
11. B. Bramwell, S. Ferguson, N. Scarlett, A. Macintosh. The use of ascorbigen in the treatment of fibromyalgia patients: a preliminary trial. Iš: Altern Med Rev, 2000 m. spalis; 5(5):455–62 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11056415)
12. N. Baenas, M. E. González-Trujano, O. Guadarrama-Enríquez, F. Pellicer, C. García-Viguera, D. A. Moreno. Broccoli sprouts in analgesia – preclinical in vivo studies. Iš: Food Funct, 2016-12-14 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27966726)
13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4637098
14. G. V. K. Senanayake, A. Banigesh, L. Wu, P. Lee, B. H. J. Juurlink. The dietary phase 2 protein inducer sulforaphane can normalize the kidney epigenome and improve blood pressure in hypertensive rats. Iš: American Journal of Hypertension, 2012; 25(2):229–235. doi: 10.1038/ajh.2011.200 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22052072)
15. M. Akhlaghi, B. Bandy. Dietary broccoli sprouts protect against myocardial oxidative damage and cell death during ischemia-reperfusion. Iš: Plant Foods Hum Nutr, 2010 m. rugsėjis; 65(3):193–9. doi: 10.1007/s11130-010-0182-4. PubMed PMID:20706790.
16. M. Zakkar, K. Van der Heiden, A. Luong le, H. Chaudhury, S. Cuhlmann, S. S. Hamdulay, R. Krams, I. Edirisinghe, I. Rahman, H. Carlsen, D. O. Haskard, J. C. Mason, P. C. Evans. Activation of Nrf2 in endothelial cells protects arteries from exhibiting a proinflammatory state. Iš: Arterioscler Thromb Vasc Biol, 2009 m. lapkritis; 29(11):1851–7. doi:10.1161/ATVBAHA.109.193375. PubMed PMID: 19729611.
17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=cruciferous+antioxidant
18. P. Riso, S. Vendrame, C. Del Bo’, D. Martini, A. Martinetti, E. Seregni, F. Visioli, M. Parolini, M. Porrini. Effect of 10-day broccoli consumption on inflammatory status (CRP) of young healthy smokers. Iš: Int J Food Sci Nutr, 2014 m. vasaris; 65(1):106–11. El. publikacija 2013-09-02 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23992556)
19. M. Kikuchi, Y. Ushida, H. Shiozawa, R. Umeda, K. Tsuruya, Y. Aoki, H. Suganuma, Y. Nishizaki. Sulforaphane-rich broccoli sprout extract improves hepatic abnormalities in male subjects. Iš: World J Gastroenterol, 2015-11-21; 21(43):12457–67.
20. P. A. Egner, J. G. Chen, A. T. Zarth, D. K. Ng, J. B. Wang, K. H. Kensler, L. P. Jacobson, A. Muñoz, J. L. Johnson, J. D. Groopman, J. W. Fahey, P. Talalay, J. Zhu, T. Y. Chen, G. S. Qian, S. G. Carmella, S. S. Hecht, T. W. Kensler. Rapid and sustainable detoxication of airborne pollutants by broccoli sprout beverage: results of a randomized clinical trial in China. Iš: Cancer Prev Res (Phila), 2014 m. rugpjūtis; 7(8):813–23. doi: 10.1158/1940-6207.CAPR-14-0103 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24913818)
21. Z. Bahadoran, P. Mirmiran, F. Azizi. Potential efficacy of broccoli sprouts as a unique supplement for management of type 2 diabetes and its complications. Iš: J Med Food, 2013 m. gegužė; 16(5):375–82. doi: 10.1089/jmf.2012.2559. PubMed
PMID: 23631497; A. S. Jiménez-Osorio, S. González-Reyes, J. Pedraza-Chaverri. Natural Nrf2 activators in diabetes. Iš: Clin Chim Acta, 2015-08-25; 448:182–92. doi:10.1016/j.cca.2015.07.009. PubMed PMID: 26165427; T. Jayakumar, W.-F. Chen,W.-J. Lu ir kt. A novel antithrombotic effect of sulforaphane via activation of platelet adenylate cyclase: ex vivo and in vivo studies. Iš: The Journal of Nutritional Biochemistry, 2013; 24(6):1086–1095. doi: 10.1016/j.jnutbio.2012.08.007.
22. A. Yanaka, J. W. Fahey, A. Fukumoto, M. Nakayama, S. Inoue, S. Zhang, M. Tauchi, H. Suzuki, I. Hyodo, M. Yamamoto. Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori-infected
mice and humans. Iš: Cancer Prev Res (Phila), 2009 m. balandis; 2(4):353–60. doi:10.1158/1940-6207.CAPR-08-0192 (internete: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19349290)
23. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27255600
24. Y. W. An, K. A. Jhang, S.-Y. Woo, J. L. Kang, Y. H. Chong. Sulforaphane exerts its anti-inflammatory effect against amyloid-β peptide via STAT-1 dephosphorylation and activation of Nrf2/HO-1 cascade in human THP-1 macrophages. Iš: Neurobiol Aging, 2016 m. vasaris; 38:1–10. El. publikacija 2015-10-23. PMID: 26827637
25. S. Medina, R. Domínguez-Perles, D. A. Moreno, C. García-Viguera, F. Ferreres, J. I. Gil, Á. Gil-Izquierdo. The intake of broccoli sprouts modulates the inflammatory and vascular prostanoids but not the oxidative stress-related isoprostanes in healthy humans. Iš: Food Chem, 2015-04-15; 173:1187–94. El. publikacija 2014-11-07. PMID: 25466142
26. W.-S. Qin, Y.-H. Deng, F.-C. Cui. Sulforaphane protects against acrolein-induced oxidative stress and inflammatory responses: modulation of Nrf-2 and COX-2 expression. Iš: Arch Med Sci, 2016-08-01; 12(4):871–80. El. publikacija 2016-07-01. PMID: 27478470
27. X.-L. Chen, G. Dodd, Ch. Kunsch. Sulforaphane inhibits TNF-alpha-induced activation of p38 MAP kinase and VCAM-1 and MCP-1 expression in endothelial cells. Iš: Inflamm Res, 2009 m. rugpjūtis; 58(8):513–21. El. publikacija 2009-03-11. PMID: 19277846
28. http://chemoprotectioncenter.org/accomplishments/clinical-trial-of-sulforaphanein-autism/

REKOMENDUOJAME

IMMUN SELECT

SUSIJĘ PRODUKTAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Meniu