Grybų valgomųjų dantenių (Shiitake) ekstraktas

Lentinex®

 

Shiitake arba šitake grybai yra valgomieji danteniai (lot. Lentinula edodes). Jie būdingi daugeliui Azijos virtuvių – Japonijos, Kinijos, Korėjos bei Tailando. Nors kilę iš Kinijos, jie pasaulyje žinomi kaip Japoniški grybai. Tai labiausiai ištyrinėti grybai, kurių sudėtyje yra polisacharidas lentinanas – (1->3), (1->6) beta gliukanas. Lentinex® gamina Norvegijos kompanija GlycaNova AS – pirmaujanti biologiškai aktyvių polisacharidų, tokių kaip beta-gliukanai, gamybos įmonė. GlycaNova AS unikalios patentuotos technologijos būdu išgauna biologiškai aktyvias medžiagas iš valgomųjų dantenių, panaudodami fermentaciją. Išgauta medžiaga išlaiko aktyvią trijų dimensijų spiralinę formą, kuri reikalinga maksimaliam imunitetą stimuliuojančiam poveikiui užtikrinti.

Lentinex® gamina Norvegijos kompanija GlycaNova AS – pirmaujanti biologiškai aktyvių polisacharidų, tokių kaip beta-gliukanai, gamybos įmonė.

GlycaNova AS unikalios patentuotos technologijos būdu išgauna biologiškai aktyvias medžiagas iš valgomųjų dantenių, panaudodami fermentaciją. Išgauta medžiaga išlaiko aktyvią trijų dimensijų spiralinę formą, kuri reikalinga maksimaliam imunitetą stimuliuojančiam poveikiui užtikrinti.

Išsamus grybo aprašymas

L. edodes yra svarbus Azijos virtuvių dėmuo. Per metus jų suvartojama net 2 milijonai tonų! Daugiau parduodama tik dvisporio pievagrybio (lot. Agaricus bisporus). Šitake grybai yra ne tik skanūs, bet ir naudingi: juose daug B grupės vitaminų ir provitamino D2 (ergosterolio)1.

Lentinanas – išgrynintas Šitake polisacharidas – Japonijoje yra licencijuotas ir naudojamas skrandžio vėžiui gydyti. L.edodes taip pat yra viena pagrindinių rūšių, iš kurių gaunamas alfa-gliukanų ekstraktas, vadinamasis AHCC (ang. Active Hexose Correlated Compound). AHCC papildas Japonijoje yra antras pagal populiarumą tarp onkologinių pacientų, nusileidžia tik grybo braziliško agariko (lot. Agaricus subrufescens2) dariniams. L.edodes yra šaltinis ir LEM – neapdorotas micelio ekstraktas, kuriame yra glikoproteinų, nukleorūgščių darinių, vitamino B junginių ir ergosterolio su įrodytomis imunomoduliuojančiomis savybėmis.

Kitos biologiškai aktyvios medžiagos, esančios Šitake grybuose: eritadeninas, labai daug žadantis kaip cholestrolio lygį mažinanti priemonė, lentinas – priešgrybelinį poveikį turintis baltymas, kuris dar ir inhibuoja ŽIV-1 atvirkštinės transkriptazės aktyvumą bei leukemijos ląstelių proliferaciją3.

Maisto papildas
Grybų valgomųjų dantenių (Shiitake) ekstraktas su beta gliukanais

✓ Gamintojas: GlycaNova AS, Norvegija
✓ Forma: koncentratas
✓ Grynasis kiekis: 30 ml

Panaudojimo sritys

VĖŽYS

Penkių klinikinių tyrimų, atliktų su 650 dalyvių, rezultatų analizė rodo, kad vartojant po 2 mg lentinano per dieną standartinės chemoterapijos metu, gaunami žymiai geresni pacientų, sergančių pažengusiu skrandžio vėžiu, išgyvenamumo rezultatai nei taikant vien chemoterapiją, pacientų su limfmazgių metastazėmis rezultatai buvo kiek geresni nei be jų4.

Papildomi tyrimai parodė pailgėjusį išgyvenamumą, sumažėjusius pašalinius chemoterapijos poveikius ir pagerėjusią gyvenimo kokybę pacientams, sergantiems kolorektaliniu vėžiu, kepenų ląstelių karcinoma, stemplės ir krūties vėžiu bei metastazuojančiu prostatos vėžiu5, 6. Tyrimo su 69 pacientais, sergančiais metastazuojančiu prostatos vėžiu, metu 50% išgyvenamumas sudarė 48 mėnesius gydytiems pacientams ir 35 mėnesius kontrolinei grupei. Gi 5 metų išgyvenamumas sudarė 43% gydytiems pacientams ir 29% kontrolinei grupei7.

Paprastai lentinanas yra skiriamas injekcijomis, tačiau galimas ir peroralinis vartojimas, tik šiuo atveju dozės būna gerokai didesnės8, 9. Lentinex® yra puikus lentinano preparatas, skirtas naudoti per os.

Klinikiniai tyrimai, panaudojant AHCC – polisacharidų ekstraktą, gaunamą iš įvairių grybų rūšių, taip pat ir iš Šitake, parodė jo teigiamą poveikį, gydant krūties, prostatos ir kepenų vėžį, sumažinant pagrindinio gydymo pašalinius poveikius ir pagerinant kraujo ląstelių gamybos bei vėžio žymenų parametrus, vartojant po 3 g per dieną10-16.

CHOLESTEROLIO KONTROLĖ

Eritadeninas pasirodė esąs stiprus S-adenozilhomocisteino hidrolazės inhibitorius, taip pat jis skatina nuryto cholesterolio ekskreciją ir jo metabolinį suirimą. Pridėjus eritadenino į pašarą žiurkėms (0,005%), jis per savaitę  sumažino bendrą cholesterolio kiekį 25%1.

Ankstesniuose tyrimuose nurodyta, kad eritadenino kiekis, esantis visame Šitake grybe yra per menkas, kad turėtų ryškų efektą, bet naujausieji tyrimai atskleidė, kad iš tikrųjų eritadino kiekis yra 10 kartų didesnis nei manyta. Tai suteikia Šitake grybui terapinį panaudojimą, ypač tais atvejais, kai pacientai netoleruoja statinų17, 18.

Klinikiniai tyrimai parodė, kad vartojant džiovintų L.edodes grybų po 9 g per dieną, sergančių hipercholesterolemija serume cholesterolio sumažėjo nuo 7 iki 10%. Vartojant 90 g šviežių grybų per dieną, bendras cholesterolio kiekis sumažėjo 9-12%, o trigliceridų 6-7%1.

HEPATITAS B

Polisacharidų ekstraktai iš L. edodes turi plataus spektro antivirusinį ir hepatoprotekcinį poveikį19. Tyrime, atliktame su 40 pacientų, sergančių lėtiniu hepatitu B, nustatyta, kad po 4 mėnesių LEM vartojimo po 6 g per dieną, 17 pacientų nustatytas seronegatyvumas Hbe antigenui (HbeAg)20.

ŽIV

ŽIV pacientams su išreikšta AIDS simptomatika, pavartojus LEM 60 dienų, nuo 1250/mm3 iki 2550/mm3 padidėjo T-limfocitų skaičius 1.

CANDIDA

In vitro tyrimai parodė stiprų nuolatinį L.edodes antimikrobinį poveikį, taip pat ir aukščiausią tarp keleto grybų rūšių anti-Candida poveikį.

Klinikinė santrauka

Pagrindinės terapinio panaudojimo sritys: vėžys, cholesterolio kontrolei, ypač kaip priedas prie statinų

Pagrindinė veiklioji medžiaga: polisacharidai ir eritadeninas.

Dozavimas: 2-6 g per dieną polisacharidų ekstrakto imuninei sistemai  palaikyti. 9 g per dieną džiovintų vaisiakūnių cholesterolio kontrolei.

Kadangi eritadenino cholesterolio mažinantis veikimas  skiriasi nuo gydytojo paskirtų statinų ar natūralių statinų, esančių grybuose Pleurotus ostreatus (gluosninė kreivabudė) ir Monascus purpureus (raudonosios ryžių mielės), jis gali būti naudojamas kombinuotai su numatytų cholesterolio kontrolės protokolų paskyrimais.

Sudedamosios dalys: šitake grybų ekstraktas, kurio sudėtyje yra lentinano – (1->3), (1->6) beta gliukano.

 
Maistinės ar kitos medžiagos, turinčios mitybinį ar fiziologinį poveikį 1 ml 2 ml
Lentinanas – (1->3), (1->6) beta gliukanas 1 mg 2 mg

Mokslinės nuorodos:

  1. Shiitake (Lentinula edodes) Wasser SP. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2005.
  2. Nationwide survey on complementary and alternative medicine in cancer patients in Japan. Hyodo I, Amano N, Eguchi K, Journal of Clinical Oncology 23(12):2645-54.
  3. Lentin, a novel and potential antifungal protein from shiitake mushroom with inhibitory effects on activity on human immuno-deficiency virus-1 reverse transcriptase and proliferation of leukaemia cells. Ngai P.H., Ng T.B. Life Sci. 2003;73(26):3363-74.
  4. Individual patient based meta-analysis of lentinan for unresectable/recurrent gastric cancer, Oba K, Kobayashi M, Matsui T, Kodera Y, Sakamoto J. Anticancer Res. 2009;29(7):2739-45.
  5. Effects of lentinan in advanced or recurrent cases of gastric, colorectl, and breast cancer. Taguchi T., Gan To Kagaku Ryoho. 1983;10(2 Pt 2):387-93.
  6. Combination therapy with lentin improves outcomes in patients with oesophageal carcinoma. Wnag JL, Bi Z, Zou JW, Gu XM. Mol Med Rep. 2012 mar;5(3):745-8.
  7. Effect of lentinan for advanced prostate carcinoma. Tari K, Satake I, nakagomi K, Ozawa K, Oowada F, Higashi Y, Negishi T, Yamada T, Saito H, Yoshida K. Hinyokika Kiyo. 1994;40(2):119-23.
  8. Inhibition of human colon carcinoma development by lentinan from shiitake mushroom (Lentinula edodes). Ng ML, Yap AT. J Altern Complement Med. 2002;8(5):581-9.
  9. The medicinal benefits of Lentinan (β-1,3-D glucan) from Lentinula edodes (Berk.) singer (Shiitake mushroom) through oral administration. Yap AT, Ng MH, In J Med Med Mushr. 2005;7(12):170.
  10. Immunomodularity and anticancer effects of active hemicellulose compound (AHCC). Ghoenum M. Wimbley M, salem F. McKlein A, Atallah N, Gill G, Int J Immunotherapy, 1995;11(1):23-28.
  11. Prognostic improvement of patients with advanced liver cancer after active hexose correlated compound (AHCC) treatment. Cowawintaweewat S, manoromana S, Sriplung H, Khuhaprema T, Tongtawe P, Tapchaisri P, Chaicumpa W. Asian Pac J Allergy Immunolog. 2006 Mar;24(1):33-45.
  12. Active hexose correlated compound enhances tumor surveillance throughregulating both innate and adaptive immune responses. Gao Y, Zhang D, Sun B, Fujii H, Kosuna K, Yin Z. Cancer Immunol Immunother. 2006 Oct;55(10): 1258-66.
  13. Dramatic prostate-specific antigen response with activated hemicellulose compound in metastatic castration-resistant prostate cancer. Turner J, Chaudhary U. Anticancer Drugs. 2009 Mar;20(3):215-6.
  14. An evidence based review of Lentinula edodes mushroom extract as complementary therapy in the surgical oncology patient. Shah SK, Walker PA, Moore-Olufeni SD, Sundaresan A, Kulkarni AD, Andrassy RJ. JPEN J Parenter Enternal Nutr. 2011 Jul;35(4):449-58.
  15. Effects of active hexose-correlated compound in women receiving adjuvant chemotherapy for breast cancer: a retrospective study. Hangai S et al. Altern Complement Med. 2013 Nov;19(11):905-10.
  16. Reduction of adverse effects by a mushroom product, active hexose correlated compound (AHCC) in patients with advanced cancer during chemotherapy – the significance of the levels of HHV-6 DNA in saliva as a surrogate biomarker during chemotherapy. Ito T et al. Nutr Cancer. 2014;66(3):377-82.
  17. Production of bioactive compound eritadine by submerged cultivation of Shiitake (Lentinula edodes) mycelia. Enman J, Hodge D, Berglund KA, Rova U. J Agric Food Chem. 2008;56(8):2609-12.
  18. Quantification of the bioactive compound eritadine in selected strains of shiitake mushroom. Emman J, Rova U, Berglund KA. J Agric Food Chem. 2007;55(4):1177-80.
  19. Polysaccharide and extracts from Lentinula edodes: structural features and antivirus activity. Rincao VP, Yamamoto KA, Ricardo NM, Soares SA, Meirelles LD, Nozawa C, Linhares RE. Virol J 2012 Feb 15;9:37.
  20. Shiitake Lentinula edodes. Functional properties for medicinal and food purposes. Mizuno T. Food Reviews International . 1995;1(1):109-128.
  21. Shiitake dermatitis: flagellate dermatiti after eating mushrooms. Hautarzt. Haas N, Vogt R, Sterry W. 2001;52(2):132-5.
  22. Systemic allergic contact dermatitis due to consumption of raw shiitake mushroom. Kopp T, Mastan P, Mothes N, Tzaneva S, Stingl G, Tanew A. Clin Exp Dermatol. 2009 Dec;34(8):e910-3.
  23. Shiitake dermatitis now occurs in France. Herault M, Waton J, Bursztejn AC, Schmutz JL, Barbaud A. Ann Dermatol Venerol. 2010; 137(4): 290-3.
  24. Shiitake dermatitis: a report of 3 cases and review of the literature. Chu EY, Anand D, Dawn A, Elenitsas R., Adler DJ. Cutis 2013 Jun; 91(6):287-90.
  25. Shitake dermatitis – now also in Poland. Baran W, Batycka-Baran A, Maj J, Szepietowski JC. Acta Derm venerol. 2014 Apr.7.
  26. Shiitake dermatitis: toxic or allergic reaction? Corazza M, Zauli S, Ricci M, Borghi A, Pedriali M, Mantovani L, Virgili A. J Eur Acad Dermatol Venerol. 2014 Apr. 8.
Meniu